ZASŁYSZANE

Temat: Problem ze sprzętem Mastercook
Dziękuję za odpowiedz.Zastanawiam się nad wymianą płyty bo starą ceramiczną przeznaczę do domku.Jednak na całą indukcję trudno mi się zdecydować ze względu na garnki,patelnie i systematyczne gotowanie ryżu dla zwierzynca/na ceramicznej zagotowuje wodę i ryż sam dochodzi na cieple resztkowym.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,124,87044421,87044421,Problem_ze_sprzetem_Mastercook.html



Temat: Wekowanie raz jeszcze...prośba:)
...czystymi ścierkami do naczyń i nalewasz tyle wody, żeby sięgała tak do 3/4 wysokości słoików - stawiasz na mały gaz i pasteryzujesz 1 godzinę licząc od momentu zagotowania się wody. - studzisz - następnego dnia powtarzasz znowu pasteryzowanie. Tak przygotowane weki nie muszą potem stać w lodówce. U mnie przechowują się minimum dwa miesiące (być może dłużej, nie sprawdzałam). Przygotowanie obiadu trwa tyle ile gotowanie ryżu/kaszy/makaronu. Zdarza się nam także jeść po prostu z bułkami. Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,43252178,43252178,Wekowanie_raz_jeszcze_prosba_.html


Temat: Błagam,pomóżcie
...u psa.Tylko wołowina i drób,oczywiście jarzyny,makaron,ryż.Jutro jadę odebrać wyniki i mam dostać skierowanie na usg.Mój piesek to suczka 3letnia mini sznaucerek,kłopoty pojawiły się od zaraz po kupieniu.Psinka wymiotywała i była ponoć karmiona pokarmem pedigre od dorosłej matki,wymiotywała dużymi kawakami pokarmu.Oczywiście zaraz następnego dnia byliśmy u weta a miała wtedy2 i pół miesiąca.Wpierw doradził gotowanie ryżu z kurczakiem i jarzynami,ale wzdęcia były nadal,potem eukanuba(dostałam łupieżu,ponoć za dużo białka.Znowu zmiana pokarmu na royal sensible,ale rzadko jadła i nie popijała i znowu brzuszek.Wkońcu gotuję i royal nadal,ale zje raz na kilka dni,mało pije.W dniu dzisiejszym jest poprawa,nie wymiotuje,lokomotiv nie podaję ani nospy tylko espumisan(zalecenie pani doktor)Stolec był dzisiaj unormowany i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,78250873,78250873,Blagam_pomozcie.html


Temat: sushi
Ja robie bardzo czesto bo lubie okropnie. Wiem ze nie jest takie jak z restauracji sushi :-) ale co tam. Gotowanie ryzu nie jest takie trudne pod warunkiem ze ma sie wlasciwy ryz i przyprawy. Oraz bardzo swieze ryby i inne skladniki - i eksperymentuj!!! Powodzenia.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,70577167,70577167,sushi.html


Temat: przysmaki literackie
A "Chlopcy ze Starowki " i gotowanie ryzu ??? Nigdy nie popelnie tego samego bledu dzieki historii opisanej w ksiazce!!!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,5915777,5915777,przysmaki_literackie.html


Temat: sushi
...są takie: 8 łyżeczek octu ryżowego (jeśli nie mamy, może być inny dobry, biały ocet) 4-6 łyżeczek cukru (ja preferuję raczej cztery niż sześć) 2 łyżeczki soli trzeba to zmieszać w czasie, gdy ryż się gotuje, w emaliowanym garnuszku i ogrzewać wolno, ciągle mieszając, aż się cukier rozpuści. Ostudzić, najlepiej w kąpieli (woda + kostki lodu), będzie szybciej. Wiem, dużo na temat pozornie prostej sprawy, jaką jest gotowanie ryżu. na swoje usprawiedliwienie mogę tylko dodać, że po pierwsze ten ryż jest naprawdę ważny, a po drugie, to już bardziej jako ciekawostkę - w japońskich restauracjach często są mistrzowie kuchni, których JEDYNYM obowiązkiem jest przyrządzanie ryżu... :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4110108,4110108,sushi.html


Temat: ryż na mleku- jak przyrządzić?
Hmm, a może wystarczy po prostu mieszać częściej, wtedy kożuch nie zdąży się zrobić Choć gotowanie ryżu na mleku jest rzeczywiście dosyć może nie pracochłonne, ale czasochłonne. Ja swojemu małemu ryż zastępuję płatkami ryżowymi, które nie gotują się 15 minut, a 3
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,45303477,45303477,ryz_na_mleku_jak_przyrzadzic_.html


Temat: Pytanie do mężatek
...bawełna 40stopni). Wszystko jest w instrukcji obsługi pralki. No i mało kto sam sobie szyje ubrania dziś, więc jeśli Cię to dotąd nie ciągnęło, to chyba nie masz się co martwić dziś. Nogawki Ci skrócą w sklepie. brakuje Ci: mycia piekarnika, czyszczenia sanitariatów, pastowania podłogi, montowania gniazdek elektrycznych, skręcania mebli zgodnie z instrukcją, robienia obiadu z wykorzystaniem gotowego sosu (przydałoby się gotowanie ryżu, makaronu, ziemniaków), wieszania firanek, mycia okien, pielenia ogródka, robienia herbaty z cytryną...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12264,42810374,42810374,Pytanie_do_mezatek.html


Temat: płyta ceramiczna?
...można łatwo zbić, jak coś na nią spadnie. Po trzech latach wydaje mi się jednak, że nie tak łatwo - pokrywka, która spadnie z garnka płycie nie zaszkodzi. Co do rachunków za prąd: zimą płacę jakieś 50-60 zł, za mieszkanie 50-mertowe, dwie osoby, gotowanie codziennie, często pieczenie, (ale też czesto włączony komputer i sprzęt grający, a mój mąż nie ma zwyczaju gasić światła, jak wychodzi z pokoju). Jak wygląda np. gotowanie ryżu/kaszy? W garnku z grubym dnem gotuję wodę, wrzucam ryż, jeszcze chwilkę trzymam na małym "prądzie" i wyłaczam. A za 20 min mam ugotowany sypki ryż (ciepło kumuluje się w płycie i w dnie garnka). Pozdrawiam i powodzenia! a.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,11259858,11259858,plyta_ceramiczna_.html


Temat: Jak gotować ryż, żeby się nie kleił?
...szkalanki wody i kostkę rosołową. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 20 minut. Można w ogóle nie pilnować, nie obwijać żadną gazetą, nie odcedzać, nie czekać dłużej aż "dojdzie. Nie jest to więc wcale bardziej skomplikowane niż ryż w woreczkach. Robię tak, bo według mnie jest prościej- nie muszę ryżu z gorących worczków wyjmować :) Można oczywiście gotować bez kostki rosołowej, ale nie jest wtedy taki pyszny :) A gotowanie ryżu jak makaron strasznie mnie zintrygowało- na czym to w ogóle odcedzić???
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,630,29796636,29796636,Jak_gotowac_ryz_zeby_sie_nie_kleil_.html


Temat: sushi
jeju! dla mnie to anyzacheta, zwalszcza ta procedura gotowanie ryzu! ja najbardziej lubie maki z lososiem albo tunczykiem, do tego ciut wasabi, serek philadelphia (bron boze majonez), kawaleczek ogorka i awokado. <mlask> przerwa na otarcie sliny. wazny obok sosu sojowego do podania jest tez imbir do przegryzania smakow. jak bedziesz kiedys w wawie to zaprosze cie na najlepsze sushi, jakie do tej pory jadlam (oprocz tego od meza).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43618,89957640,89957640,sushi.html


Temat: Ryż = breja. No nie mam siły....
moim skromnym zdaniem gotowanie ryzu jak makaron nie jest dobra metoda, bo wyplukuje aromat z ryzu i wszelkie korzystne dla zdrowia mikro i inne elementy. Po prostu wylewa sie je z woda po gotowaniu ryzu. Makaron takowych nie posiada (albo minimum) wiec nie ma po czym plakac... Moim skromnym zdaniem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,53889785,53889785,Ryz_breja_No_nie_mam_sily_.html


Temat: Jak zrobić żółty ryż?
Barbarzyństwo w tym sensie,że gotowanie ryżu w wodzie, którą się potem odlewa pozbawia go całego smaku i części składników odżywczych (głównie żelaza i wapnia), które wylewa się. Ja robię tak: w garnku rozgrzewam nieco oleju, podsmażam krótko odmierzoną ilość ryżu aż stanie się lekko szklisty (ok.2-3min.), dodaję sól i kurkumę (można curry) i zalewam wrzątkiem w ilości niepełnej dwukrotności objętości ryżu (np.na 2 kubki ryżu biorę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,89992709,89992709,Jak_zrobic_zolty_ryz_.html


Temat: Opłaca się kupić szybkowar?
oplaca zachecilam dziewczyny z kilku forow, zadna nie zaluje oszczedzasz prad - duszenie miesa, robienie zupy, gotowanie ryzu - czas sie skraca do 1/4 czaesto czytam, tutaj tez watki byly, ze ktos nie umie, bo doprawia w trakcie itp mozna sie nauczyc, dosc szybko cisnienie "wyciska" smaki z przypraw warzyw miesa, sama sola mozna dosmaczyc na koncu po otwarciu garnka, jesli ktos reki nie jest pewien nieco sie zmienia technika gotowania, ale naprawde to jest prostsze niz sie wydaje, nawet szumowanie miesa jest do zrobienia, a wonny rosol w 40 minut...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,583,99783534,99783534,Oplaca_sie_kupic_szybkowar_.html


Temat: uważajcie co piszecie
kopov napisała: > no i doszlismy dzieki czujności do dobrobytu:) ________ ...he he..8)..ja jakoś widzę ostatnio same ..byty, gdzieś mi te dobra pouciekały..8)Dziś mam ciągoty do dalekowschodnich mądrości i w tym celu biorę się za gotowanie ryżu do zupy pomidorwej / ciekawe czy chinczycy ją znają?/ -to pomaga w osiąganiu wyższych stanów świadomości bądź..lękowych..8)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16,17686833,17686833,uwazajcie_co_piszecie.html


Temat: to ja tez sie pochwale;D
...straszna katastrofa nie wiedziec czemu,bo to przeciez tylko nalesniki no i wlasnie dzis, powodowana ogromnym glodem,i jeszcze wieksza potrzeba bialego sera z cukrem, dalam sobie i nalesnikom ostatnia szanse. i tak! tak tak tak! udalo sie, smakuja jak u mamy maja idealna grubosc (a wlasciwie, hmm, cieniosc? ), ser jest doskonaly, nalesniki pieknie okragle,idealnie usmazone prawdopodobnie byl to pierwszy i ostatni moj udany wyczyn nalesnikowy bo gotowanie ryzu i smazenie nalesnikow nie jest mi przeznaczone dlatego tez, postanowilam, wpisem tym, opisac ta wiekopomna chwile zdjec nie ma, bo nalesniki wsunelam jak dzika;D
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,94338127,94338127,to_ja_tez_sie_pochwale_D.html


Temat: Ryż = breja. No nie mam siły....
OK, odszczekuje moje risotto. Moja metoda z patelnia prowadzi raczej do, jak slusznie zauwazyla Roseanne, pilawu. Golabkowy farsz mial taka nieformalna nazwe w moim domu. Pytanie natomiast dotyczylo gotowania ryzu na sypko i chocbys nie wiem jak sie awanturowal, jacku3,
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,53889785,53889785,Ryz_breja_No_nie_mam_sily_.html


Temat: Ryż jaśminowy
Senin ma racje. Sa dziesiatki sposobow na gotowanie ryzu. Ale najprostszy jest prosty jak 'PARASOL'.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,91428864,91428864,Ryz_jasminowy.html


Temat: Ryż Basmati - znacie taki?
wlasciwie jadamy tylko basmati, bo sie uzaleznilismy jednak probowalam kiedys znalezc go w polsce (dodam, ze na prowincji) i znalazlam tylko torebki z uncle bena, ktore byly strasznie drogie i ryz nie mial tego aromatu moze w wiekszych miastach mozna dostac w sklepach chinczykow albo lepszych delikatesach a gotowanie ryzu w torebkach to wogole jakies nieporozumienie
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,19407795,19407795,Ryz_Basmati_znacie_taki_.html


Temat: Pierwsze suchi - jak i ile?
Sushi to fastfood, więc eleganckie ceregiele można sobie odpuścić. Polecam robienie samemu w domu w większych grupach: "rolowanie" maki i toczenie kawałeczków ryżu pomaga rozruszać każdą niewielką nasiadówę. Nie wiem jak w Polsce, ale za granicą można kupić gotowe sushi w markecie, albo w fastfoodopodobnych budkach. Jednak własne jest 100 razy lepsze:) Doskonały przepis na gotowanie ryżu do sushi jest na videojug: www.videojug.com/film/how-to-make-sushi-rice Z niego korzystałam, kiedy pierwszy raz robiłam własne. Są tam też inne filmy na temat sushi, które mogą Ci się przydać. Co do ryb: w naszym obszarze "rybnym" nadaje się najlepiej łosoś i tuńczyk. Ważne, żeby łosoś był hodowlany, czyli z Norwegii. Dzikie łososie mogą być nosicielami tęgoryjca, który potrafi doprowadzić do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,86228,107217142,107217142,Pierwsze_suchi_jak_i_ile_.html


Temat: czy mozna gotowac ryz w mikrofali
Dzięki za konstruktywne odpowiedzi :-). Gotowanie ryzu w mikrofali interesuje mnie awaryjnie, jak nie moge na gazie ugotowac, nie wierzę w diaboliczne właściwości mikrofalówki więc mozecie sobie ze mną dać spokój - ci którzy chcą wychowywac. A ziemniaki - większa ilosc- sie nie ugotowały dobrze. Część była twarda, wie ktoś jak to dobrze zrobic? Z mał ilością, tak ze dwa ziemniaki nie mam problemmów Ania
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,19322590,19322590,czy_mozna_gotowac_ryz_w_mikrofali.html


Temat: pojemniki do mikrofali -na ile ustawic mikrofale
zalezy od iloscii rodzaju produktu jak i rodzaju pojemnika szklane mozna zdecydowanie podgrzewac dluzej niz plastik potrawy tluste niestety podgrzewane zbyt dlugo w plastiku uszkadzaja go plyny - sosy, zupy do 5 minut, lepiej przemieszac w trakcie przynajmniej raz jarzny gotowane 3-5 minut gotowanie ryzu 15 minut pieczenie ziemniakow 2 minuty, +1 a kazdy nastepny woda na kawe rozpuszczalna - z braku czajnika 1 minuta 15 sekun o do mocy niestety nie podpowiam bo nigdy nie mialam z regulacja
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,124,83623107,83623107,pojemniki_do_mikrofali_na_ile_ustawic_mikrofale.html


Temat: Ryż i makaron - jakie kupujecie?
...zapytac sprzedawce (najlepiej, jak jest to jakis koles z kraju, gdzie jada sie duzo ryzu), ktory ryz jest najczesciej kupowany przez jego ziomkow i ktory jest uwazany za najsmaczniejszy w jego kraju. Te wszystkie inne ryze popularnie kupowane w naszych sklepach to tylko namiastki i najczesciej gatunki marnej jakosci, szybko sie sklejaja i maja smak papki. Moj ulubiony ryz to Basmati z Pakistanu, w torbie 5kg zasuwanej na suwak(!). Inna sprawa, to gotowanie ryzu. Najlepiej nadaje sie do tego specjalny garnek do ryzu, w ktorym woda sie wygotowuje do konca, a nie jest wylewana przy odcedzaniu (wtedy wylewamy najwiecej wartosci odzywczych). Do tego w garnku do ryzu wytwarza sie specyficzne nadcisnienie, co powoduje, ze ryz pecznieje szybciej i jest smaczniejszy. Sam mam taki garnek i powiem szczerze, ze jedzenie smakuje inaczej i odkad go mamy, co najmniej 2-3 razy w tygodniu jemy potrawy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,94252195,94252195,Ryz_i_makaron_jakie_kupujecie_.html


Temat: gotowanie ryżu
gotowanie ryżu Chciałam się zapytać, jak gotujecie ryż do sałatek. Kupuję ryż długoziarnisty Sonko i zawsze gotuję w proporcji 2:1, czekam aż "wpije" wodę, ale .... no właśnie jest to ale, taki ryż do obiadu jest OK, ale na sałatkę za bardzo pozlepiany i tak się zastanawiam, czy gdybym np. dawała większą ilość wody, potem ją odlewając, czy problem by zniknął? Pradźcie cosik.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,17443425,17443425,gotowanie_ryzu.html


Temat: Gotowanie ryzu
Gotowanie ryzu Moja wspollokatorka z Turcji nauczyla mnie
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,91893895,91893895,Gotowanie_ryzu.html


Temat: Sushi - pytanie o ryż
podstawowe pytanie - CO było nie tak z tym ryżem? bo w sumie nie napisałaś : ) ogolnie przepis na gotowanie ryżu jest ok - poszczegolne firmy minimalnie się roznia czasem gotowania/odstawienia i iloscią wody. w sumie chyba największe znaczenie ma ilosc wody na ilosc ryżu oraz później ilosc zalewy na ilosc ryżu. ja dodatkowo podczas gotowania (na bardzo wolnym ogniu) pod przykrywkę kładę lnianą ściereczkę (ku szczelności). po ugotowaniu i przełożeniu ryżu do misy powoli dodaje zalewę (po parę łyżek) i delikatnie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,100631910,100631910,Sushi_pytanie_o_ryz.html


Temat: szczawiowa ze słoiczka
szczawiowa w dwóch odsłonach: konieczny wywar jak napisał banita. 1. do wywary wsypać po łyżce ryży na 1 talerz. Jak się ryż ugotuje, dodać przetarty przez sito (koniecznie bo nie ma niezjadliwych kłaków)słoiczek szczawiu. Pogotowac kilka minut coby wywar z ryżem przeszedł smakiem szczawiu. Zabielić śmietaną (ze względu na żelazo, koniecznie zwłaszcza dzieciom). 2. tak jak pierwsza tylko pominąć gotowanie ryżu. Podawać z jajkiem na twardo przekrojonym wzdłuż na 4 części i grzankami. Ta wersja jest bardziej elegancka. Pozdrawiam i życzę smacznego.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,74430205,74430205,szczawiowa_ze_sloiczka.html


Temat: Ogloszenia drobne: zamienie meza na kucharza...
.../ ale niekoniecznie - bez salaty tez smakuje !/ S M A C Z N E G O ! ! ! PS skladniki podalam orientacyjnie .Ja biore na duzy gar 1.5-2 szklanki ryzu .Mieso - ile mam pod reka , 2 duze cebule i 1,5 - . 2 glowki czosnku 3-4 marchewki; / czosnek fantastycznie smakuje i wcale nie czuc ... ze to czosnek !/ Na koniec jeszcze laduje caly gar owiniety w papier miedzy dwie poduszki - wtedy ryz "dochodzi" - jest miekki i bardziej "pulchny" - szkola Babci - gotowanie ryzu pod pierzynka ! Moim gosciom ta potrawa bardzo smakuje ... To azjatycka potrawa .Jadlam to kiedys na Wschodzie i mi posmakowala .Tak jak polski bigos im czesciej odgrzewasz , tym lepszy ! Ale uwazaj przy podgrzewaniu na ryz , zeby sie nie przypalil ; za kazdym razem dolewaj oleju i mieszaj !Innym razem podam przepis na ... sledzia pod ... pierzynka ... Pozdrawiam i zycze smacznego ! dk
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12248,7703015,7703015,Ogloszenia_drobne_zamienie_meza_na_kucharza_.html


Temat: Wigilijne gołąbki i grzybami- u kogo sie jada?
...kapusty lekko podgotowaneh z ponacinanym kaczanem; golabki ciasno poukladac w naczyniu zaroodpornym, podlac woda z grzybow, podpiec; mozna tez zamrozic razem z ta woda grzybowa i podsmazyc bez tluszczu do odparowania plynu grzybowego. Najsmaczniejsze gdy liscie kapusty sa lekko brazowe, scienczale i gdy duzo grzybow. mam nadzieje, ze o niczym nie zapomnialam, bo wlasciwie moja mama jest glownym autorem a ja tylko podwykonawca (mielenie grzybow, gotowanie ryzu), ale w tym roku pierwszy raz sama bede je robic :))
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,18086872,18086872,Wigilijne_golabki_i_grzybami_u_kogo_sie_jada_.html


Temat: Gotowanie Ryżu.. proszę o pomoc.
Jestem w szoku jak wiele istenieje sposobów na gotowanie ryżu...serdecznie dziekuję wszsytkim!!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,33596303,33596303,Gotowanie_Ryzu_prosze_o_pomoc_.html


Temat: Ryż z tartym jabłuszkiem 9 miesięcy mozna?
Kaszke ryzowa z tartym jablkiem? Czy ryz chcesz na wodzie ugotowac? Moj synek zaczal 10 m-cy i daje mu rozne kaszki ryzowe,kukurydziane i dodaje do nich banana,jablko itp.Nie bawie sie poki co w gotowanie ryzu.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,35716068,35716068,Ryz_z_tartym_jabluszkiem_9_miesiecy_mozna_.html


Temat: gotowanie ryzu na sypko po filipinsku
gotowanie ryzu na sypko po filipinsku nie istnieje ryz jak w kazdym kraju azjatyckim podawany tam na polklejko ale nie o tym mialo byc... ryz powszedni u nich szary w kolorze a w smaku? zakochliwy bo niesamowicie jagly przypominajacy lekko metaliczny lekko slony choc przecie bez soli gotowany bardziej sprezysty i nieulegly sam w sobie bez dodatkow nieprzescigniony zwierzylem sie z odkrycia swego filipinskiej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,37673806,37673806,gotowanie_ryzu_na_sypko_po_filipinsku.html


Temat: Gotowanie Ryżu.. proszę o pomoc.
jacck3 ma racje :) Mozna ryz smazyc i prazyc i plukac i dodawac oleju, masla, czego tam chcecie ale to ciaglenie jest sposob na gotowanie ryzu na sypko mnie nauczyli Azjaci jak
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,33596303,33596303,Gotowanie_Ryzu_prosze_o_pomoc_.html


Temat: najszybszy obiad?
...kurczak/ryba/krewetki/wieprzowina/wolowina. Ten zestaw pozostawia Tobie duze pole do popisu - dobierasz warzywa i mieso jak lubisz, czy co akurat masz. Robie to czesto gdy nie mam czasu, dania tego typu sa szybkie, smaczne i zdrowe. Zajrzyj tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64964553.html Dla przykladu u mnie wczoraj krewetki krolewskie stir fry z papryka zielona, zolta i marchewka a do tego czerwona pasta curry i ryz. Przygotowanie trwa tyle ile gotowanie ryzu. :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,70634429,70634429,najszybszy_obiad_.html


Temat: Ryż jaśminowy
> ale fakt o czym my dyskutujemy > bez sensu no wlasnie :))) zwlaszcza, ze oba sposoby sa dobre bo w przypadku palnika gazowego (moze to wlasnie o to chodzilo) mozna podtrzymywac temperature po zakonczeniu wlasciwego gotowania (wrzenia ryzu) przez dluzej niz owe 10 minut... i wg mnie gotowanie przez 10 minut to tez za dlugo... i mozemy tak do smierci sie przekonywac - faktem jest, ze jest kilka sposobow na gotowanie ryzu, i kazdy z nich moze dac dobry efekt - ten 18 minutowy tez bo ryz przy wlasciwej proporcji wody nie ma prawa sie rozgotowac i tyle...;)) wiem, sprawdzilam wielokrotnie ;((( jako ze gotuje ryz prawie codziennie od lat 20-tu probuje zwrocic uwage na fakt jakosci ryzu, bo to ona wg mnie jest przyczyna niepowodzenia autorki watku Przykro mi ze cie zdenerwowalam i.. tak to ja "zmniejszyc palnik do minimum"...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,91428864,91428864,Ryz_jasminowy.html


Temat: Gotowanie Ryżu.. proszę o pomoc.
od nie dawna mam świetny pomysł na gotowanie ryżu: gotuję w garnku do gotowania mleka (taki co to wlewasz do niego wody i temp. gotowania nie osiąga 100 st.) szkl. ryżu (ryż opłukany) zalana 1 i 1/4 szkl. wody gotuję aż do uzyskania sypkości kiedy woda już całkowicie wchłonie w ryż
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,33596303,33596303,Gotowanie_Ryzu_prosze_o_pomoc_.html


Temat: tajemnice kuchnne i nie tylko
...słodkiego - bułeczki i rogaliki,babki, strucle i placki. Ważne jest dobranie dniej ilości dodatków w stosunku do ilości. Przykładowo na 1 kg mąki daje się: 15—30 dkg tłuszczu (margaryna, masło), 25—30 dkg cukru, 6—12 jaj (z tego część — tylko żółtka), 5—10 dkg drożdży, 2—2,5 szklanki mleka, pół łyżeczki soli, substancje zapachowe (wanilia, skórka cytrynowa, olejek rumowy). Gotowanie ryżu na czas Ryż gotuj zawsze tyle czasu, ile podano w przepisie na opakowaniu, ale nigdy na wyczucie. Lepiej gotować o minutę krócej, niż za długo. Podczas odparowywania ryż jeszcze chwilę dochodzi. Proporcje 1:2 Prawidłowe proporcje
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,105141376,105141376,tajemnice_kuchnne_i_nie_tylko.html


Temat: piersi z kurczaka
...dodaj po ostygnieciu czerwona paste/sos curry. Na woku rozgrzej olej sezamowy (lub inny roslinny) smaz kawaleczki kurczaka na mocnym ogniu, dodaj brokuly w rozyczkach, pokrojona w paski czerwona papryke i przekrojone na pol mini kukurydze. Smaz do zrumienienia warzyw, zalej sosem z cukru i curry, dodaj kilak kropli sosu sojowego i dus 2 minuty. Podawaj z ryzem basmati. Zrobienie tego dania trwa nie dluzej niz 15 minut. Ja wczoraj nie mialam czasu na gotowanie ryzu i zjadlam z cieplym naan.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,69545739,69545739,piersi_z_kurczaka.html


Temat: antytalent kulinarny
...mięsa na ok. 2 min (mięso ma być ledwo szare!!!) mieszaj, wyjmij. Na patelnię + 2-3 łyżki oleju wrzuć 1/2 torebki zamrożonej mieszanki chińskiej. Dodaj czosnek, przyprawy jakie lubicie, grzej na ostrym ogniu i mieszaj. Gdy ryż w garnku jest Prawie Całkiem Miękki, wrzuć na patelnię mięso między warzywa i potrzymaj 1-2 minuty (w tym czasie odcedzisz ryż i wyłożysz go na talerze. Potem gorące mięso z warzywami. Czas trwania - tyle co gotowanie ryżu, czyli 15 min.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9059445,9059445,antytalent_kulinarny.html


Temat: sypki ryż ...
linn_linn napisała: > Nie wiem jak jest z innej produkcji, ale np. ryzu wloskiego sie nie plucze. bo ryz wloski to glownie risotto.. wiec wyglada na to, ze wloskie przepisy na temat ryzu na sypko sa...dosc chalupnicze :) azjaci zyz plucza, i... nie obraz sie, gotowanie ryzu w duzej ilosci wody (jak makaron) uwazam za profanacje 100 i wrzatek podali/ly wlasciwy sposob gptowania ryzu prosty, bez mecyi i gwarantujacy zachowanie wszystkich witamin itd ryz plukany, lub gotowany w duzej ilosci wody ... no coz , zjadliwy... ale takoz sam jak makaron plukany zimna woda ("hartowany') :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,45632976,45632976,sypki_ryz_.html


Temat: jak to zrobić
wrzuc kostke do gotujacej sie wody na ryz czy makaron i w tym gotuj wg przepisu (przejrzyj sobie przepisy na gotowanie ryzu bylo ich duzo na forum)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,21168058,21168058,jak_to_zrobic.html


Temat: dania w 20 minut
powtarzam to wielokrotnie: KUP SZYBKOWAR. A najszybsze są dania chińskie - szybko smażone mięsa i warzywa, trwa to tyle co gotowanie ryżu.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,10637167,10637167,dania_w_20_minut.html


Temat: Ryż
Ryż Mój sprawdzony sposób na gotowanie ryżu jest prosty. Podał mi go Unkas.Szklanka ryżu paraboidalnego, dwie szklanki wody,jedna cebula, jedna marchewka, dwie łyzki oliwy, sól plus inne ulubione przyprawy. Oliwę rozgrzać w garnku dodać pokrojonę drobno cebulę mieszająć zeszklić, dodać startą marchew i też podsmażyć, opłukany ryż wsypać do tego i chwilę mieszając podsmażyć zalać wodą przyprawić zagotować. Wyłączyć gaz i po 20...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,8003674,8003674,Ryz.html


Temat: poledwiczki wieprzowe???
...pekińską cieńko pokrój w paski, można tez pieczarki, paprykę i co tam wpadnie w dłoń, pokropić sosem sojowym. ja dodaję jeszcze anyżek (polski, nie gwiaździsty) ale jak ktos nie lubi, to nie. Na rozgrzany olej wkładasz mięso na 1 min. odłóż na bok Na ten sam olej wkładasz jarzyny, po 2 min. zalewasz zaprawką spod mięsa, jeszcze trochę dusisz i jak sos wyparuje, dodajesz spowrotem mięso na jakąś minutę. Robi się to szybciej niż gotowanie ryżu, dlatego zacznij smażyć jak ryż jest już prawie miękki
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,10666470,10666470,poledwiczki_wieprzowe_.html


Temat: Parowar
ja przez dłuższy czas też chciałam zakupić takie cudo Tefala. Ale poczytałam i w większości wypowiedzi osób posiadających parowar nie było entuzjazmu. Gotowanie ryżu trwa upiornie długo i chyba trzeba go moczyć czy podgotowywać. Mięso i ryby są "takie sobie" Czyli właściwie tylko by się przydał do warzyw. No ale tak jak pisałam to są opinie innych. Ja z powodzeniem robię sobie parowar z sitka plastikowego, garnka i przykrywki.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44009,92415537,92415537,Parowar.html


Temat: Prawdziwy kucharz/prawdziwa kucharka:)
No chyba na takiej zasadzie ze jak zrobi rosol i ciasto to umie tez ugotowac inna zupe i jajecznice :-) w zasadzie taka osoba powinna sobie poradzic z wieloma podstawowymi rzeczami . Sushi lub innych ciekawych potraw moze sie dopiero nauczyc jesli ma smykalke do kuchni . Czy masz na mysli siebie ? Jezeli tak to masz dobre podstawy reszta sie sama dopracuje dobierajac smaki w waszym domu . Uwazam , ze gotowanie ryzu i tego typu produktow tez jest wazne no i fantazja w przyprawianiu . Niektorzy uzywaje tylko pieprzu i soli , potrawy sa oczywiscie jadalne ale to nie jest to .
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,37305843,37305843,Prawdziwy_kucharz_prawdziwa_kucharka_.html


Temat: Czy kobiety muszą umieć gotować?
A gotowanie to jeszcze umiejętnośc wykonania podstawowych czynności pojawiających się w przepisach (to trochę podpada pod p.1) - takich jak blanszowanie, gotowanie syropu "do nitki" albo do "piórek", parzenie pomidorów przed obraniem, gotowanie ryżu nie w woreczkach, oddzielanie żółtka od białka itp. I jeszcze rozwinięcie p. 3 - umiejętność wykorzystania tej wiedzy do ugotowania posiłku z tego, co jest w domu, świadomośc, jakie produkty można zastąpić czym innym w przepisie i jakie będą tego efekty.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11207,99223273,99223273,Czy_kobiety_musza_umiec_gotowac_.html


Temat: dania w 20 minut
brunosch napisał: > A najszybsze są dania chińskie - szybko smażone mięsa i warzywa, trwa to tyle > co gotowanie ryżu. Nie zapominajmy o czasie potrzebnym do pokrojenia ww na ladne, odpowiedniej wielkosci kawalki. To zajmie wiecej czasu, zwlaszcza warzywa.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,10637167,10637167,dania_w_20_minut.html


Temat: ryz-pomozcie!
Jakie wysmiejecie? Gotowanie ryzu to czynnosc tylko z pozoru banalna. Pomimo pewnego doswiadczenia w gotowaniu, idealny ryz nauczylam sie robic doslownie kilka tygodni temu, dzieki wskazowkom Senin. Przedtem zawsze byl albo za miekki, albo kleisty. Ale jak juz raz wyszedl, to od tej pory kazdy kolejny - doskonalosc :-). Zaskoczylo
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,21410261,21410261,ryz_pomozcie_.html


Temat: co to jest blad w sztuce ...? (kucharskiej)
co to jest blad w sztuce ...? (kucharskiej) no wlasnie, co jest dla was takim bledem? dla mnie trakrowanie skladnikow w sposob taki ze ich naturalne zalety sa zupelnie "spalone" Nie bede sie powoluwac na trzy milimetrowe plastry kurczaka gotowane po indyjsku przez Pascala, bo byloby to znacaniem sie.. ale wspomne moze o rybie smazonej dluzej niz konieczne (zwykle wystarcza 7 minut) za blad w sztuce uwazam gotowanie ryzu w wielkiej ilosci wody i przeplukiwanie go na durszlaku "by byl sypki" no i oczywiscie ... stosowanie imbiru sproszkowanego jako zamiennika swiezego korzenia. to (i wiele innych grzeszkow) dyskwalifikuje w moich oczach "autorytet" kuchenny. nie mam nic przeciwko robieniu takich bledow przez normalnych uzytkownikow garnkow i patelni, ale w wykonaniu "doradcow" od kuchni jest to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,12535813,12535813,co_to_jest_blad_w_sztuce_kucharskiej_.html


Temat: Ryż = breja. No nie mam siły....
a gdzie ten paraboliczny ;DDDpodaj link, niech tez sie gromko posmieje co do jakosci ryzu versus smieci - jakos tak sie sklada ze odkad zaczelam uzywac ryzu do czegos innego niz "ryz z jablkami" i ryz na mleku tudziez do pomidorowej - nigdy nie zetknelam sie se smieciami..:)) no moze raz jeden, jakis rok temu,gdy kupilam ryz z matowo bialymi segmentami (znaczy sie wciaz zbyt wilgotny) - wywalic mi przyszlo caly wor poza podobnymi wpadkami - gotowanie ryzu jest z reguly proste, i nie ma co zwalac winy na "smieci" raczej rozejrzec sie trzeba za dobra technologia jego gotowania zlej baletnicy...itd.. ;))
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,53889785,53889785,Ryz_breja_No_nie_mam_sily_.html


Temat: Szybki obiadek - co proponujecie!
Chińszczyzna Przygotowanie mięsa z warzywami albo samych warzyw w woku - góra 15 min, gotowanie ryżu 20. Tylko trzeba pamiętać o wcześniejszym zamarynowaniu mięsa. Makarony wszelakie też się szybko robi.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,24381839,24381839,Szybki_obiadek_co_proponujecie_.html


Temat: Gotowanie Ryżu.. proszę o pomoc.
Sluchaj, wiekszosc z tych przepisow kompletnie do kitu. Pod poduche???? Ze nasze Babcie tak gotowaly nie znaczy ze dobrze. Odcedzanie wody ???? O kurna. Oto link: chinesefood.about.com/cs/rice/ht/cookrice.htm Gotowanie ryzu jest proste jak .... (nie powiem co). Tylko ryz musi byc dobrej jakosci. Pamietaj o tym ze prazenie ryzu (tak jak podano ponizej) zmienia smak.Jakbys miala problemy z tlumaczenie sluze pomoca. A w razie watpliwosci idz do najblizszej knajpy wietnamsko/chinskiej i zapytaj sie jak to robia. Pzdr Jacek
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,33596303,33596303,Gotowanie_Ryzu_prosze_o_pomoc_.html


Temat: sypki ryż ...
tematem bylo gotowanie ryzu na sypko... powiedzialas tez ze nalezy gotowac "tak jak makaron w duzej ilosci wody" ... moze tak sie tez gotuje ryz... ale z pewnoscia nie "na sypko' ;)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,45632976,45632976,sypki_ryz_.html


Temat: Indyiski serek Panir
Senin, to bardzo prosty proces - jak gotowanie ryzu gotujesz mleko i w momencie zawrzenia zakwaszasz je czyms ja uzywam octu - po paru minutach mleko sie warzy, powstaje serwatka i bialy "curd" nie wiem, jak to po polsku wazne jest, zeby nie przypalic mleka, bo wtedy panir przechodzi spalenizna a potem postepujesz w zaleznosci od tego, do czego Ci ten panir potrzebny - jak do typowych sosow curry to odcedzasz na gazie i przygniatasz garnkiem z serwatka na pol godziny, potem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,77857141,77857141,Indyiski_serek_Panir.html


Temat: przepis na risotto wg tej metody - help
Pamietaj ze ryzm najlepszy dziki,"nieoczyszczony",taki biały nie batrdzo przynajmniej w pierwszej fazie.Pamietaj ze długie gotowanie ryzu ,makaronu (najlepszy razowy i z pszenicy durum)podwyzsza ich ig,gotuje sie krotko -do pierwszej miekkosci-przewaznie połowa czasu podanego na paczce
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11143,14798193,14798193,przepis_na_risotto_wg_tej_metody_help.html


Temat: Gotowanie Ryżu.. proszę o pomoc.
Specjalny garnek do ryżu. Obawiam się, ze to jedyny sposób. Dostałam w prezencie garnek do gotowania ryżu. Najtańszy ryż Sonko z marketu wychodzi rewelacyjnie i zawsze na szybko. Gotowanie ryżu od tego czasu to zaden problem. Jak mamy ochotę na tzw chińszczyznę" to wrzucam ryż zalewam wodą, włączam i zanim zakończę zabawę z mięskiem i warzywami, jest już gotowy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,33596303,33596303,Gotowanie_Ryzu_prosze_o_pomoc_.html


Temat: orzech dla mnie tajemniczy:KOKOS
czy ktos zna sposob na gotowanie ryzu w mleku kokosowym i do czego taki ryz podawac? jadam go w indonezyjskich restauracjach i strasznie mi smakuje. ja w ogole b.lubie ryz, a ten z kokosowym mlekiem szczegolnie:), ale w domu nikt tego nawet nie powacha:(( zamawiam go do bardzo ostrych dan z ryb i innych morskich stworzen, dziala jak balsam. czy mozna z niego cos jeszcze? np. na owocowo . leniwa sie zrobilam, mam tyle pieknych ksiazek, ale mi sie nawet zajrzec do nich nie chce,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,12331399,12331399,orzech_dla_mnie_tajemniczy_KOKOS.html


Temat: Wasza ulubiona pomidorowa ?
Ekspresowa... To ja jestem profanem kulinarnym jeśli chodzi o pomidorową, bo wystarcza mi: - 330 ml butelka soku pomidorowego z tabasco Fortuna, - dwie kostki Knorra byle jakiego bulionu, - dopełnienie wodą do 1 l (czyli 670 ml ;-)). Gotowanie trwa 10 min. podczas których można przygotować makaron. Gotowanie ryżu trwa nieco dłużej... Zupa jest zabielana śmietaną w talerzu według uznania. Jest to jedna z najszybszych do przygotowania zup, jakie znam... A teraz czekam na krytykę...;-)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,100281727,100281727,Wasza_ulubiona_pomidorowa_.html


Temat: Jak gotować ryż, żeby się nie kleił?
Dziewczyny gotowanie ryzu w woreczkach jest niezdrowe. Absolutnie tego nie robcie. Dam wam niezawodny sposob na
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,630,29796636,29796636,Jak_gotowac_ryz_zeby_sie_nie_kleil_.html


Temat: robicie same sushi?
Zapomniałam jeszcze o jednym - mata do zawijania. Można się bez niej obejść, ale z matą jest łatwiej. Co do maki - zawijam w papier wodorostowy po prostu więcej składników - łosoś, ogórek plus coś tam jeszcze i są maki. Przepis na gotowanie ryzu podam jutro (sporo pisania a dzisiaj z czasem krucho)- to najważniejsza część - jak sie nie uda dobrze go ugotwać to klapa. Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,13254705,13254705,robicie_same_sushi_.html


Temat: Zagrożenia, które czyhają na ciebie w kuchni
Zagrożenia, które czyhają na ciebie w kuchni Oto, co musisz wiedzieć, by nie zrobić sobie krzywdy w kuchni i wykorzystać na maksa dobrodziejstwa kupionych produktów. facet.interia.pl/forma/news/zagrozenia-ktore-czyhaja-na-ciebie-w-kuchni,1365019,2631 Grzech 5 - Gotowanie ryżu na zapas Surowy ryż często zawiera bakterię Bacillus cereus, której nie zabija nawet gotowanie we wrzątku. Co więcej, nie da się rozpoznać, czy ugotowany ryż jest skażony, bo spryciula wydziela toksyny, które uwalniają się dopiero wraz z powolnym stygnięciem ryżu. Zabić cię, nie zabije, ale abonament w klopie trzeba będzie wykupić, i to obowiązkowo. Jest jednak sposób na to draństwo - natychmiast po...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11207,101490928,101490928,Zagrozenia_ktore_czyhaja_na_ciebie_w_kuchni.html


Temat: Gotowanie Ryżu.. proszę o pomoc.
Gotowanie Ryżu.. proszę o pomoc. Co trzeba zrobić zeby ryz ugotowany ,bez wzgledu na ilosć, był sypki?? Widziałam w Tunezjii tony ryżu gotowanego w termosach i wszystko na sypko!Jak oni to robią??
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,33596303,33596303,Gotowanie_Ryzu_prosze_o_pomoc_.html


Temat: przepisy z ryżem w roli głównej
Gotowanie ryżu w woreczkach podobno jest bardzo niezdrowe. Wydziela się jakiś szkodliwy składnik od tego plastiku.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,92996,106145517,106145517,przepisy_z_ryzem_w_roli_glownej.html